¸

Kako je došao zadnji dan ove 2022 godine, pomislio sam da bi ga bilo pametno ispratiti izletom u prirodu. Odlučio sam se za provjereni recept, a gdje drugdje nego na Sljeme.

Pošto je Stara godina nigdje nije bilo gužve pa ni na cesti do Mihaljevca tako da sam brzo stigao na mjesto gdje parkiram auto.

Kako na cesti tako je bilo i u šumi. Obično subotom ima puno šetača a danas je bio tu i tamo poneki ili manja grupica ljudi. Očito se svi pripremaju za doček Nove godine na večer a možda su ih kolači od proteklih dana ulijenili pa se nikome ne da šetati po šumi.

Kako bilo, vrijeme je bilo lijepo a temperatura oko 10 stupnjeva a samo je mjestimični jak vjetar puhao kao da govori da je ipak zima.

Tramvajem sam stigao od Mihaljevca do Dolja tj. do početne stanice Bandićeve žičare a onda kroz tunel krenuo sam u pustolovinu. Nisam ništa posebno planirao, krenuo sam tek tako stazom koja prati žičaru do planinarskog doma Runolist. Nisam se zaustavljao nego sam produžio dalje do Činovničke livade koja je od njega udaljena oko 20 minuta hoda. Ovaj puta sam ponio sa sobom hranu. Kao stari planinari koji su šetali u davnini za ručak sam imao špek, šunku, luk i čaj. Nije bilo ženskog društva pa sam se mogao prepustiti čarima mirisa luka. Lijep dan, čaj i hrana, što može čovjek još poželjeti. Činovnička livada zelenila se je kao da je ljeto, nema ni grama snijega a da je zima podsjeća tek drveće koje nije imalo listova na sebi.

Na klupi gdje sam odmarao ostao sam oko sat i pol a onda sam se još malo popeo do televizijskog tornja Pošto je za četiri dana skijanje Snježna kraljica, najvjerojatnije uz nadljudske napore uspjeli su na 15 stupnjeva napraviti snježnu stazu kuda će se skijati. Svuda naokolo je zelenilo samo se staza bijeli.

Razmislio sam razmislio kuda dalje. Odlučio sam se spustiti s Medvjednice na Šestine preko Kraljičinog zdenca. Za spust mi je trebalo oko dva sata lagane šetnje. Tu i tamo sam stao i promotrio prirodu oko sebe a nešto duže sam se zadržao kod Kraljičinog zdenca gdje je potok koji tuda protječe bio dosta visok pa je glasno žuborio na malim slapićima cijelim putem dok sam hodao uz njega. Staza od Kraljičinog zdenca je široka i lijepa pa sam zaključio da bi se ovuda često mogao napraviti mini izlet od Šestina do Medvedgrada pa na kraljičin zdenac i opet u Šestine. Nadam se da će karta za Medvedgrad u budućnosti pojeftiniti jer je bezobrazno skupa za par lijepih vidika tako da zapravo nikada nisam bio u samom Medvedgradu nego sam samo malo znao proviriti kroz rešetke i produžiti dalje.

Kad sam stigao do Šestina imao sam sreće jer je autobus brzo stigao pa je moja pustolovina tu završila.

Sutra je prvi dan Nove godine pa treba već početi razmišljati kuda dalje i u kakve pustolovine krenuti.

31.12.2022, Zlatko Gregurek

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com