¸

Pitanje: Muž i ja smo u braku bili 32 godine. Sada se nažalost razvodimo i dijelimo imovinu. Ja sam mislila da dijelimo svu imovinu koju imamo, ali njegov odvjetnik traži da se izdvoji njegova vlastita imovina i da se dijeli samo ostalo. Nažalost, sve nekretnine upisane su na muža. (A.A., Pula)

Odgovor: Važeće zakonske odredbe Obiteljskog zakona određuju da supružnici u braku mogu imati vlastitu imovinu i bračnu imovinu tj. stečevinu. Bračna imovina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine. Nije presudno na koga je ona upisana ako je stečena na taj način.

Vlastita imovina je ona imovina koju je bračni drug imao u trenutku sklapanja braka ili ju je stekao za vrijeme braka, ali nije proistekla iz rada ili ne potječe iz imovine stečene radom. Bračni drugovi su suvlasnici samo bračne imovine i to u jednakim dijelovima, ukoliko to nisu drugačije ugovorili. Dakle, nakon razvoda braka predmet podjele je samo bračna imovina. Savjetujemo vam da sudjelujete u postupku utvrđivanja vlastite i bračne imovine te iznesete sve argumente koji idu u prilog činjenici da je nešto bračna ili vaša odnosno suprugova vlastita imovina.

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com