¸

U petak, 26. svibnja 2023. godine, u zagrebačkoj Podružnici SUH-a Donja Dubrava organizirano je predavanje o celijakiji - autoimunoj bolesti koja se javlja u genetski predisponiranim osobama. Predavanje je održala predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju Ružica Lah, koja je kazala kako ova bolest pogađa jedan posto svjetskog stanovništva, ali i da podaci govore kako se posljednjih godina taj udjel povećava.

Celijakija nastaje kao posljedica poremećenog imunosnog odgovora sluznice crijeva pri susretu s glutenom i drugim srodnim prolaminima - tvarima iz pšenice, raži i ječma. Nastaje tzv. enteropatija - upala i oštećenje sluznice tankog crijeva zbog čega se gubi sposobnost upijanja hranjivih sastojaka, pa je drugi naziv za bolest glutenska enteropatija. Iako je riječ o neizlječivoj bolesti, osoba koja oboli od nje može živjeti kao i svi drugi zdravi ljudi, ali uz jedan uvjet, moraju izbjegavati gluten.

Predavanje je bilo zaista dobro i poučno te se svidjelo članovima, koji su na kraju ispunili informativni upitnik, te je svima napravljen i brzi dijagnostički test na celijakiju.    

M.B.

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com