¸

Posljednja, treća radionica Pravnog savjetovališta SUH-a u sklopu projekta „Nazovi, piši, dođi: pravna pomoć stiže" koji je financiran od strane Grada Zagreba održana je 26. siječnja 2023. u prostorijama Podružnice SUH-a Peščenica. U vezi novog modela obiteljskih mirovina sudionike je zanimalo da li se za gornji cenzus od 80 AVM, odnosno trenutnih 6.212 kuna, gleda bruto ili neto iznos mirovine, na što im je pravnica Štefica Salaj odgovorila kako se nažalost gleda bruto iznos, tako da primjerice netko kome je bruto mirovina 6.000 kuna, a neto dvjestotinjak kuna manja, svejedno će trenutno moći dobiti tek 212 kuna dijela obiteljske mirovine preminulog partnera.

Zanimalo ih je mogu li i oni koji su otišli u prijevremenu mirovinu dobiti dio mirovine preminulog, na što su dobili potvrdan odgovor, ali uz opasku da to mogu ako su ostvarili uvjet od napunjenih 65 godina života.

Na ovoj radionici sudionici su postavljali i puno drugih pitanja iz mirovinskog osiguranja, pa su pohvalili zahtjeve SUH-a da se uvede 13. mirovina, zatim povećaju mirovine za 10,5 posto zbog duga nastalog zbog krivo izračunate prve AVM od 1.1.1999. godine, promijeni formula usklađivanja, ali su i dali prijedlog da se zbog velikog skoka cijena, ponekad i na dnevnoj bazi, mirovine ubuduće usklađuju svaka tri mjeseca, a ne svakih šest mjeseci što je trenutno slučaj. I na ovoj radionici sudionici su iskazali visoko zadovoljstvo održanim predavanjem. U sve tri radionice sudjelovala je i volonterka Anita Prusina, diplomirana pravnica.

Nazovite nas: 01/4614-204
Pišite nam: suh-pov@hotmail.com